POETRY
1. Which poem ends 'I shall but love thee better after death'?
a. How do I love thee
b. Ode to a Grecian urn
c. In faith I do not love thee with mine eyes
d. Let me not to the marriage of true minds

2. Which poet is considered a national hero in Greece?
a. John keats
b. Lord Byron
c. Solan
d. Sappho

3. Which kind of poem is Edward Lear associated with?
a. Nature
b. Epics
c. Sonnets
d. Nonsense

4. In coleridge's poem 'The rime of the Ancient Mariner'where were the three gallants going?
a. A funeral
b. A wedding
c. Market
d. To the races

5. Harold Nicholson described which poet as 'Very yellow and glum. Perfect manners'?
a. e. e. Cummings
b. T. S. Elliot
c. John Greenleaf Whittier
d. Walt Whitman

6. What was strange about Emily Dickinson?
a. She rarely left home
b. She wrote in code
c. She never attempted to publish her poetry
d. She wrote her poems in invisible ink

7. Rupert Brooke wrote his poetry during which conflict?
a. Boer War
b. Second World War
c. Korean War
d. First World War

8. Which Poet Laureatewrote about a church mouse?
a. Betjeman
b. Hughes
c. Marvel
d. Larkin

9. Which American writer published 'A brave and startling truth' in 1996
a. Robert Hass
b. Jessica Hagdorn
c. Maya Angelou
d. Micheal Palmer

10. Who wrote about the idyllic 'Isle of Innisfree'?
a. Dylan Thomas
b. Ezra Pound
c. W. B. Yeats
d. e. e. cummings



  1. How do I love thee
  2. Lord Byron
  3. Nonsense
  4. A wedding
  5. T. S. Elliot
  6. She rarely left home
  7. First World War
  8. Betjeman
  9. Maya Angelou
  10. W. B. Yeats

1. A pattern of accented and unaccented syllables in lines of poetry
  1. rhyme scheme
  2. meter
  3. alliteration
2. The repetition of similar ending sounds
  1. alliteration
  2. onomatopoiea
  3. rhyme
3. Applying human qualities to non-human things
  1. personification
  2. onomatopoeia
  3. alliteration
4. The repetition of beginning consonant sounds
  1. rhyme
  2. onomatopoeia
  3. alliteration
5. A comparison of unlike things without using a word of comparison such as like or as
  1. metaphor
  2. simile
  3. personification
6. The comparison of unlike things using the words like or as
  1. metaphor
  2. simile
  3. personification
7. Using words or letters to imitate sounds
  1. alliteration
  2. simile
  3. onomatopoeia
8. a description that appeals to one of the five senses
  1. imagery
  2. personification
  3. metaphor
9. A poem that tells a story with plot, setting, and characters
  1. lyric
  2. free verse
  3. narrative
10. A poem with no meter or rhyme
  1. lyric
  2. free verse
  3. narrative
11. A poem that generally has meter and rhyme
  1. lyric
  2. free verse
  3. narrative

  1. meter
  2. rhyme
  3. personification
  4. alliteration
  5. metaphor
  6. simile
  7. onomatopoeia
  8. imagery
  9. narrative
  10. free verse
  11. lyric

1. Sylvia Plath married which English poet?
a. Masefield
b. Causley
c. Hughes
d. Larkin

2. Carl Sandburg 'Planked whitefish' contains what kind of imagery?
a. Sea scenes
b. Rural Idyll
c. War
d. Innocent childhood

3. Which influential American poet was born in Long Island in 1819?
a. Emily Dickinson
b. Paul Dunbar
c. John Greenleaf Whittier
d. Walt Whitman

4. In 1960 'The Colossus' was the first book of poems published by which poetess?
a. Elizabeth Bishop
b. Sylvia Plath
c. Marianne Moore
d. Laura Jackson

5. In his poem Kipling said 'If you can meet with triumph and . . . . . . . . . . . . . . . '?
a. Glory
b. Ruin
c. Disaster
d. victory

6. Which of the following is not a literary device used for aesthetic effect in poetry?
a. Assonance
b. Onomatopaea
c. Rhyme
d. Grammar

7. True or false: Writing predates poetry.
a. True
b. False

8. What is the earliest surviving European poem?
a. The Homeric epic
b. The Gilgamesh epic
c. The Deluge epic
d. The Hesiodic ode

9. Which of the following is not a poetic tradition?
a. The Epic
b. The Comic
c. The Occult
d. The Tragic

10. What is the study of poetry's meter and form called?
a. Prosody
b. Potology
c. Rheumatology
d. Scansion



  1. Hughes
  2. War
  3. Walt Whitman
  4. Sylvia Plath
  5. Disaster
  6. Grammar
  7. False
  8. The Homeric epic
  9. The Occult
  10. Prosody

1. Shakespeare composed much of his plays in what sort of verse?
a. Alliterative verse
b. Sonnet form
c. Iambic pentameter
d. Dactylic hexameter

2. Which poet invented the concept of the variable foot in poetry?
a. William Carlos Williams
b. Emily Dickinson
c. Gerard Manly Hopkins
d. Robert Frost

3. Who wrote this famous line: 'Shall I compare thee to a summer's day/ Thou art more lovely and more temperate…'
a. TS Eliot
b. Lord Tennyson
c. Charlotte Bronte
d. Shakespeare

4. From what century does the poetic form the folk ballad date?
a. The 12th
b. The 14th
c. The 17th
d. The 19th

5. From which of Shakespeare's plays is this famous line: 'Did my heart love til now?/ Forswear it, sight/ For I never saw a true beauty until this night'
a. A Midsummer Night's Dream
b. Hamlet
c. Othello
d. Romeo and Juliet

6. What is a poem called whose first letters of each line spell out a word?
a. Alliterative
b. Epic
c. Acrostic
d. Haiku

7. Auld Lang Syne is a famous poem by whom?
a. Sir Walter Scott
b. William Butler Yeats
c. Henry Longfellow
d. Robert Burns

8. How has Stephen Dunn been described in 'the Oxford Companion to 20th Century Poetry?
a. A poet of middleness
b. Capturing a sense of spiritual marooness
c. One of the leading prairie poets
d. Has some distinction as a critic

9. 'The Cambridge school' refers to a group who emerged when?
a. The 1900's
b. The 1960's
c. The 1920's
d. The 1930's

10. Margaret Atwood was born in which Canadian city?
a. Vancouver
b. Toronto
c. Ottowa
d. Montreal


  1. Iambic pentameter
  2. William Carlos Williams
  3. Shakespeare
  4. The 12th
  5. Romeo and Juliet
  6. Acrostic
  7. Robert Burns
  8. A poet of middleness
  9. The 1960's
  10. Ottowa

1. Which of the following words describe the prevailing attitude of High-Modern Literature?
a.Skeptical
b.Authoritative
c.Impressionistic
d.Confident
e.Both a & c

2. Which Welsh poet wrote "Under Milk Wood?"
a.Anthony Hopkins
b.Richard Burton
c.Tom Jones
d.Dylan Thomas

3. Who wrote Canterbury Tales?
a.Geoffrey Chaucer
b.Dick Whittington
c.Thomas Lancaster
d.King Richard II

4. Who wrote "The Hound of the Baskervilles?"
a.Agatha Christie
b.H Ryder-Haggard
c.P D James
d.Arthur Conan Doyle

5. Wlliam Shakespeare is not the author of:
a.Titus Andronicus
b.Taming of the Shrew
c.White Devil
d.Hamlet

6. ___________is a late 20th century play written by a woman?
a.Queen Cristina
b.Top Girls
c.Camille
d.The Homecoimg

7. Which of the following writers wrote historical novels?
a.Jane Austen and Charlotte Bronte
b.Sir Walter Scott and Maria Edgeworth
c.William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge
d.Mary Shelley and Percy Bysshe Shelley

8. Who wrote "Ten Little Niggers?"
a.Sir Arthur Conan Doyle
b.Irvine Welsh
c.Agatha Christie
d.None of above

9. Which of the following are Thomas Hardy books?
a.The Poor Man and the Lady
b.The Return of Native
c.Chollttee
d.None of the above

10. Which of the following is not a work of John Keats?
a.Endymion
b.To some ladies
c.To hope
d.None of above

11. Who wrote the poems, "On death" and "Women, Wine, and Snuff?"
a.John Milton
b.John Keats
c.P.B. Shelley
d.William Wordsworth

12. "Of Man's first disobedience, and the fruit Of that forbidden tree whose mortal taste Brought death into the world, and all our woe, With loss of Eden."
This is an extract from:
a.Paradise Lost
b.Paradise Regained
c.Samson Agonistes
d.Divorce Tracts

13. William Shakespeare was born in the year:
a.1564
b.1544
c.1578
d.1582

14. Which of the following is not a Shakespeare tragedy?
a.Titus Andronicus
b.Othello
c.Macbeth
d.Hamlet
e.None of the above

15. Who wrote 'The Winter's Tale?'
a.George Bernard Shaw
b.John Dryden
c.Christopher Marlowe
d.William Shakespeare
  1. E
  2. D
  3. A
  4. D
  5. C
  6. C
  7. B
  8. C
  9. A, B
  10. D
  11. B
  12. A
  13. A
  14. E
  15. D

1. What is the difference between a simile and a metaphor?
a) No difference. Simply two different ways in referring to the same thing.
b) A simile is more descriptive.
c) A simile uses as or like to make a comparison and a metaphor doesn't.
d) A simile must use animals in the comparison.

2. What is the word for a "play on words"?
a) pun
b) simile
c) haiku
d) metaphor

3. Which represents an example of alliteration?
a) Language Arts
b) Peter Piper Picked Peppers
c) I like music.
d) A beautiful scenery with music

4. What is the imitation of natural sounds in word form?
a) Personification
b) Hyperboles
c) Alliteration
d) Onomatopoeia

5. The theme is ...?
a) a plot.
b) an character
c) an address
d) the point a writer is trying to make about a subject.

6. Concentrate on these elements when writing a good poem.
a) characters, main idea, and theme
b) purpose and audience
c) theme, purpose, form, and mood.
d) rhyme and reason

7. Which is not a poetry form?
a) epic
b) tale
c) ballad
d) sonnet

8. Which is an example of a proverb?
a) Get a "stake" in our business.
b) You can't have your cake and eat it, too
c) The snow was white as cotton.
d) You're driving me crazy.

9. Which is an exaggeration?
a) Alliteration
b) Haiku
c) Hyperbole
d) Prose

10. Which of the following is not a poet?
a) William Shakespeare
b) Terry Saylor
c) Elizabeth B. Browning
d) Emily Dickinson
  1. c
  2. a
  3. b
  4. d
  5. d
  6. c
  7. b
  8. b
  9. c
  10. b

POEMS

1. Who has defined 'poetry' as a fundamental creative act using languages?
a. H. W. Longfellow
b. Ralph Waldo Emerson
c. Dylan Thomas
d. William Wordsworth

2. What is a sonnet?
a. A poem of six lines
b. A poem of eight lines
c. A poem of twelve lines
d. A poem of fourteen lines

3. What is study of meter, rhythm and intonation of a poem called as?
a. Prosody
b. Allegory
c. Scansion
d. Assonance

4. Which figure of speech is it when a statement is exaggerated in a poem?
a. Onomatopeia
b. Metonymy
c. Alliteration
d. Hyperbole

5. There was aware of her true love, at length come riding by - This is a couplet from the Bailiff's Daughter of Islington. What figure of speech is used by the poet?
a. Metaphor
b. Synecdoche
c. Euphemism
d. Irony

6. Which culture is known for their long, rhymic poetic verses known as Qasidas?
a. Hindu
b. Celtic
c. Arabic
d. Arameic

7. Complete this Shakespearan line - Let me not to the marriage of true minds bring:
a. Impediments
b. Inconveniences
c. Worries
d. Troubles

8. Which of the following is a Japanese poetic form?
a. Jintishi
b. Villanelle
c. Ode
d. Tanka

9. What is the title of the poem that begins thus - 'What is this life, if full of care, we have no time to stand and stare'?
a. Comfort
b. Leisure
c. Relaxation
d. Tranquility

10. Which of the following is not an English poet (i. e. from England)?
a. Victor Hugo
b. Alexander Pope
c. John Milton
d. Samuel Taylor Coleridge

11. Who was often called as the Romantic Poet as most of his poems revolved around nature?
a. William Blake
b. William Shakespeare
c. William Morris
d. William Wordsworth

12. What is a funny poem of five lines called?
a. Quartet
b. Limerick
c. Sextet
d. Palindrome
  1. Dylan Thomas
  2. A poem of fourteen lines
  3. Prosody
  4. Hyperbole
  5. Synecdoche
  6. Arabic
  7. Impediments
  8. Jintishi
  9. Leisure
  10. Victor Hugo
  11. William Wordsworth
  12. Limerick

​1. How did W. H. Auden describe poetry?
a. An awful way to earn a living
b. A game of knowledge
c. The soul exposed
d. An explosion of language

2. Sassoon and Brooke wrote whatt kind of poetry?
a. Light verse
b. Romantic
c. Political satire
d. War poems

3. Where did T. S. Eliot spend most of his childhood?
a. Denver
b. St Louis
c. Cuba
d. Toronto

4. Ted Hughes was married to which American poetess?
a. Carolyn Kizer
b. Mary Oliver
c. Sylvia Plath
d. Marianne Moore

5. How old was Rupert Brooke at the time of his death?
a. 24
b. 31
c. 21
d. 28

6. In what form did Dylan Thomas's 'Under Milk Wood' first become known?
a. Book of poetry
b. A radio play
c. A stage play
d. a short film



7. The magazine 'Contemporary Poetry and Prose' was inspired by which exhibition?
a. The Festival of Britain
b. The Surrealist Exhibition
c. People of the 20th Century
d. Drawing the 20th CEntury

8. Why did 'Poetry Quarterly' cease publication in 1953?
a. Owner convicted of fraud
b. Fall in Sales
c. Rise in taxation on magazines
d. Shortage of paper

9. Aldous Huxley was a poet, but was better known as what?
a. Politician
b. Dramatist
c. Novelist
d. Architect

10. Of which poet was it said 'Even if he's not a great poet, he's certainly a great something'?
a. Elliot
b. Kipling
c. Cummings
d. Brooke

  1. A game of knowledge
  2. War poems
  3. St Louis
  4. Sylvia Plath
  5. 28
  6. A radio play
  7. Surrealist Exhibition
  8. Owner convicted of fraud
  9. Novelist
  10. Kipling